2008 р. Православна святиня князів-католиків

Дата: 12.06.2008

Православна замкова церква Вознесіння у містечку Вишнівець Збаразького району збудована у 1530 році. Вона стоїть на крутому схилі біля родового палацу князів Корибут-Вишненецьких. Храм зараз діючий незважаючи на свій поважний вік. Його підземелля слугували усипальницею князів. Святиню поважали навіть ті з роду Вишневецьких, які перейшли із православ’я у католицтво.

Присутність невеликої та затишної церковці біля князівського маєтку Вишневецьких на березі річки Горині й великого ставу видається дивною бо ж не один шкільний підручник пише, що ці князі відкинули православну віру і стали католиками. Проте храм стоїть і його не зруйнували та не перебудували у костел, як це трапилося у Бережанському замку Сенявських. Церква із традиційними для Волині синіми стінами пережила всіх Вишневецьких і продовжує запрошувати до молитви.

Із замку видно тільки вершечки храму – він видається невеликим. Та варто тільки спуститися схилом як святиня враз виростає до неба. Всередині вона простора і всі оздоблення витримані у приємних для ока пастельних тонах. А поряд із вівтарем, у глибоких підземеллях поховані самі Вишневецькі.