2008 р. Наступного року у Винниках біля Львова розпочнуть будівництво Музею етнічних українців

Дата: 02.10.2008

Уже готовий проект Музейного комплексу історії, побуту та культури етнічних українців Лемківщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини, який має з’явитись у Винниках. У 2009 році розпочнеться його будівництво, яке заплановано завершити до 2012 року. Про це сьогодні, 2 жовтня, під час круглого столу про туризм, історико-культурну спадщину та маркетинг регіонів в рамках VIII Львівського міжнародного економічного форуму розповів директор Винниківського історико-краєзнавчого музею Ігор Тимець.

За його словами, основна мета проекту – максимально задовольнити пізнавальний інтерес відвідувачів. Основні експозиції у музеї, а їх буде 12, показуватимуть безперервність історичного розвитку українського народу на його етнічних землях (Лемківщини, Надсяння, Холмщини і Підляшшя) від перших століть нашої ери до першої половини ХХ ст. Також – трагедію примусового виселення українців у 1944-1947 рр, життя переселенців у другій половині ХХ ст. – на початку ХХІ ст.

В складі музейного комплексу запроектовано також будівництво співочого поля зі спеціальною сценою для проведення фольклорних свят та концертів. Музей матиме два поверхи: на першому працюватимуть реставраційні майстерні. Тут також працюватимуть народні майстри, будуть спроектовані садиби, господарські та сакральні будівлі, характерні для кожного з регіонів, а у виставкових залах за допомогою сучасних методів будуть відтворені навіть звуки і запахи цих епох.

Довідка ЗІКу. Згідно з Указом Президента України № 1330/2005 “Про заходи у зв’язку з 60-ю річницею примусового виселення етнічних українців з території Польщі”, міською радою м. Винники від 16. 12. 2005 р. виділено 1,5 га землі по вул. Шептицького під будівництво єдиного в Україні та за кордоном Музейного комплексу історії, культури та побуту етнічних українців Надсяння, Холмщини, Лемківщини та Підляшшя і сектору української еміграції.

Джерело: «Західна інформаційна корпорація»