План 1 поверху

Замочок єпископа (кінець XV – XIX ст.), який є складовою частиною комплексу, розміщений південніше Успенського собору. Він являє собою характерний для епохи феодалізму приклад житла, пристосованого до оборони. Це Г-подібна в плані будівля, одноповерхова з півночі та двоповерхова з півдня за рахунок перепаду рельєфу. Стіни нижнього поверху ззовні підсилені масивними контрфорсами. Великий зал утворює на південному- фасаді ризаліт. Розпланування – коридорне, з однобічним розташуванням приміщень. Характерною деталлю є два ґаночки біля входів північного та західного фасадів. У західний причілок будівлі органічно введено високу п’ятиярусну муровану дзвіницю, перебудовану в давньоруських формах одночасно з відновленням Успенського собору на початку XX ст.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 89.