2009 р. На Волині забудовники можуть знищити унікальну 600-річну синагогу

Дата: 21.07.2009

Під час розкопок у Володимир-Волинську археологи знайшли фрагменти стін, підлоги, колон та фундаментів великої будівлі, орієнтовно XIV – почату XV ст. За попередніми висновками, це древня синагога. Її унікальність полягає насамперед в тому, що вона збудована за часів литовського правління на Волині. Чогось схожого в області не знаходили впродовж останніх 10-15 років.

За словами керівника археологічної служби Волині Інституту археології НАН України Олексія Златогорського, старовинну археологічну знахідку на вулиці Драгоманова у Володимирі-Волинському може знищити елітна забудова. Адже розкопки проводять у центрі княжого граду, де, як інформує видання «Сім’я і дім», приватна фірма планує збудувати комплекс елітних багатоповерхівок.

«Ця археологічна знахідка – надзвичайно важлива як для історії Волині, так і для України загалом», – відзначив Олексій Златогорський. Як повідомив науковець, поки що на цю інформацію не відреагували ані замовники робіт, ані місцева влада.

Щодо старовинних знахідок у цій місцевості, то 1955 року археолог Михайло Каргер, неподалік Володимир-Волинського, в урочищі Федорівка, відкопав залишки церкви XII-XIII ст.

Джерело: РІСУ