2009 р. Унікальну знахідку у Володимирі докопуватимуть весною з львів’янами і росіянами

Дата: 09.11.2009

Розкопки залишок культової споруди XIV-XV століття у Володимирі-Волинському, законсервували. Археологи обіцяють продовжити дослідження весною. Про це 9 листопада інформують «Волинські новини». Як повідомили у прес-центрі ДП «Волинські старожитності», консервація археологічної пам’ятки відбулася на Волині «вперше за багато років». Стародавній фундамент ретельно вкрили плівкою, а над ним звели тимчасове дерев’яне укриття, що має захищати від опадів.

Цьогорічний сезон розкопок археологи уже завершили через погодні умови. А оскільки пам’ятку ще сповна не досліджено, то розкоп законсервували до весни. Заступник директора з економічних питань дочірнього підприємства «Волинські старожитності» Олександр Ромашковець розповів, що розкоп вкрили плівкою, над чим звели тимчасовий павільйон.

«Зверху ця конструкція має справжній дах також із поліетиленової плівки. Дощова чи тала вода не затікатиме до розкопу і не руйнуватиме пам’ятки, а це дозволить продовжити повноцінні дослідження наступного року» – розповів Ромашковець.

У такому вигляді розкоп зимуватиме. А навесні, окрім волинських археологів, на ньому працюватиме й львів’янин Юрій Лукомський – авторитетний в Україні знавець середньовічної архітектури, який проводив розкопки Десятинної церкви у Києві, а також працював у Львові та Чернігові. Волинські археологи кажуть, що Володимир-волинська знахідка зацікавила і санкт-петербурзьких учених, які обіцяють взяти участь у розкопках.

Поки що це друга спроба консервації археологічного об’єкта на Волині. Досі тільки фундамент церкви Іоанна Богослова у Луцькому замку мав стаціонарне накриття – розповідають у «Волинських старожитностях».

Довідково: Розкопки дочірнього підприємства «Волинські старожитності» у Володимирі-Волинському на вулиці Драгоманова стали сенсаційними. На цій ділянці археологи натрапили на стародавній фундамент. Подібні знахідки у княжому місті фіксували понад п’ятдесят років тому, та й додає сенсаційності відкриттю і той факт, що про знайдену культову споруду нічого не відомо з писемних джерел.

Волинський археолог, кандидат історичних наук Сергій Панишко розповів, що внутрішній розмір споруди становив приблизно 8,3 на 5,2 метра. У східній її частині були розташовані колони, а цегла, з якої вимурувано залишки стін, датується XIV – початком XV століття. «Виникла гіпотеза про те, що це було культове приміщення, як-от церква чи синагога. Втім стверджувати щось напевно поки зарано, треба пам’ятку й далі досліджувати. Можливо, це було виробниче приміщення» – сказав археолог.

Джерело: “Волинські новини”