Каплиця ікони Казанської божої матері

Розмір зображення: 800:559 піксел

Фото 1914 р. ЦДІА, ф. 408, оп. 1, спр. 1327, арк. 16 Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 127.

Збудована у 1885 р. на місці давньої церкви св. Онуфрія як філія парафії св. пр. Іллі у Войславичах. 1 Освячена 22 жовтня того ж року. 2 Після першої світової війни стояла зачиненою. Розібрана у 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 3

Це була дерев’яна дводільна будівля, 4 що складаляся с ширшої прямокутної зрубної нави, вкритої повним ґонтовим дахом і вужчого стовпового присінку з заходу, вкритого двосхилим дахом. На гребені даху нави був встановлений кований хрест у підхрестовому яблуку.

1. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmsko-Warszawski Duchowny Konsystorz Prawosławny, Sygn. 780; Sygn. 438.

3. Górak J. Typy i formy drewnianej architektury sakralnej Lubelszczyzny. // Kwartalnik architektury i urbanistyki. – Warszawa, 1987. T. XXXII. Z. 3-4. – S. 239-250.

4. ЦДІА, фонд 408, опис 1, справа 1327.