Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Найдавніше існування церкви засвідчують документи 1529 р. [1] 1573 р. датується дарчий запис для парафії литовського каштеляна Христофора Пекарського. [2] У 1666 р., ймовірно, була збудована наступна дерев’яна церква після спалення попередньоїу 1648 р. [3] Її опис містить акт візитації 1726 р.: “Церква дерев’яна, напівстара, немала… На церкві копула одна з залізним хрестом… На зрубі бабинця дзвіниця з хрестом залізним, від церкви відхилилася і великі діри робить”. [4] Існуюча збудована у 1741 р. [5] (за іншими даними у 1753 [6] чи 1774 р. [7]). Парафія вчинила сильний опір очищенню обряду у 1867 р. та введенню православ’я у 1872-1874 рр. [8] З 1875 р. – православна. Ремонтована у 1888-1889 рр. [9] Під час першої світової війни у 1916 р. перетворена на костел. [10]

Розташована на рівній ділянці на околиці села. Дерев’яна тризрубна безверха будівля. Складається з ширшої прямокутної нави і вужчих прямокутних – вівтаря зі сходу та бабинця з заходу. До вівтаря з півночі і півдня прилягають невеликі захристі’і, накриті односхилими дахами, а до бабинця з заходу – відкритий ґанок на двох стовпах, накритий трисхилим дахом. Всі три зруби рівновисокі, вкриті двосхилими причілковими дахами з острішками. Вищий дах нави на гребені вінчає чотирибічний сліпий ліхтар з маківкою. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиштвами, прорізані великими прямокутними вікнами з лучковим завершенням.

Поряд розташована дерев’яна дзвіниця, зведена у першій половині XX ст.

1. Ks. Sosna G. Historyczny zarys Kościoła Prawosławnego od zarania dziejów do chwili obecnej na terenie województwa Białostockiego. – 1978, N3-4. S. 43-95.

3. Saładiak A. Pamiątki i zabytki kultury ukraińskiej w Polsce. – Warszawa, 1993.

4. Seniuk В., Zwierzchowski R. Cerkwie hrabstwa bialskiego na rysunkach Leonarda Targońskiego, geometry przysięgłego Jego Królewskiej Mości. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 83.

5. Maliszewski M., Welik G. Unici Podlascy. Przewodnik Historyczny. – Siedlce, 1992.

6. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 586.

7. O греко-униатских церквах б. Мельницкого благочинія (по материалам визитации благочиннаго Симеона Маркевича с 16. 10. 1774 по 24. 03. 1775 г. // ХВЕВ, 1880. № 12.

8. Pruszkowski J. Martyrologium czyli męczeństwo Unji Swientej na Podlasiu. Lublin, 1921. – S. 185-188.

9. ХВЕВ, 1888. № 19. – C. 287; № 21. – C. 356.

10. Kuligowski J. Rewindykacje świątyń pounickich w diecezji siedleckiej w latach 1918-1939. // Unici Podlascy. Т. 1. – Siedlce, 1996. – S. 331.