Церква св.Миколи та дзвіниця

Комплекс розташований у “Старому місті” – одному з найдавніших районів Вінниці, де споконвіку були житлові квартали руської громади. Мальовничий, щільно зарослий деревами пагорб, на якому височать церковні будівлі, оточений по периметру мурами з невеликою вхідною брамою, зведеними в XIX ст. Головними спорудами є Миколаївська церква і розташована безпосередньо на мурах двоярусна дзвіниця, яка позначає вхід на церковне подвір’я.

Миколаївська церква – один з найдовершеніших у регіоні зразків тридільного триверхого храму. Згідно з літературними джерелами, церква побудована в 1746 р. Це підтверджує відповідний напис на різьбленому одвірку південних дверей.

Композиційну основу будівлі становлять високі восьмигранні зруби бабинця, нави та вівтаря, які послідовно розташовані по осі захід-схід і оперезані по периметру опасанням – обхідною аркадою-галереєю на стовпцях. Всі три зруби перекриті монументальними двозаломними восьмигранними верхами, причому центральний з них дещо більший і вищий за бічні.

Композиційному виділенню нави значною мірою сприяє також влаштування у нижньому та середньому восьмериках складних за формою віконних прорізів, зокрема, вишуканих хрещатих вікон у південній та північній стінах 1-го ярусу. Віконні та дверні прорізи мають різьблений декор.

Величне враження справляє й інтер’єр пам’ятки, побудоваї шина висотному розкритті трьох добре освітлених двозаломних верхів, просторово об’єднаних між собою великими двоярусними арками-вирізами. Особливої вишуканості внутрішньому просторові надає також уміле поєднання різних за формою та розмірами віконних прорізів (круглих, хрещатих тощо).

Дзвіниця, споруджена в 1-й половині XIX ст., є характерним для народної архітектури Поділля змішаним варіантом будівлі. В ній поєднано муровані та дерев’яні конструкції. Нижній ярус має квадратну в плані форму і складається з масивних мурів з контрфорсами. Другий ярус являє собою ажурну дерев’яну аркаду-галерею, вертикально пошальовану дошками. Завершена дзвіниця досить високим чотирисхилим пірамідальним наметом.

В. Т. Завада