Церква Успіння

Церква Успіння

Вільшани. Церква Успіння пр. богородиці, 1928 р. Світлина 1999 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 779.

Вільшани

Церква Успіння пр. богородиці. 1928. (УПЦ)

Зберігся зошит з 1926 р., в якому розписано надходження коштів на спорудження церкви як грошових внесків, внесків на коляду, складено також кошторис робіт. Проект церкви виконав майстер-будівельник Фран-тішек Франк у Хусті 20 травня 1927 р. Проект передбачав дві маленькі главки обабіч вежі та нижчий дах над вівтарем, але цього не було зроблено. Церкву збудували із смереки, дахи вкрили ґонтом, стіни – піками (ґонтами з загостреними нижніми кінцями).

За СРСР було вирішено спорудити Теребле-Ріцьку ГЕС з водосховищем на ріці Тереблі. Територія Вільшан підлягала затопленню.

Нове село постало з присілка Бовцар, а в 1955 р. Михайло Рішко організував перенесення церкви в присілок Глисний. Ікони для іконостаса намалював ієромонах Варнава в 1949 р.

На зворотному боці намісних ікон ледь можна прочитати прізища пожертвувачів, серед яких названо Рущаків. Ікони на царських дверях оплатили Марія Росоха та Христина Рошко. Під час ремонту на початку 1970-х років церкву вкрили бляхою.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 778.