[1987 р.] Загальний вигляд з позиції С4

Верхрата

Верхрата належить до дуже давніх громад українського поселення ще з часів Київської чи Галицько-Волинської держави. Про Верхрату є згадки, датовані в 12-ому столітті. Теперішня церква стоїть на місці колишнього старовинного храму з 1632 року. Після вивезення українців церква була закрита довший час. Недавно її перебрали поляки римо-католики, але не відновили, хоч вона дуже цього потребує. У 1983 p., перший раз за 36 років, у цій церкві відправив українсько-католицьку службу божу нововисвячений отець Андрій Чорний, син родини, замешканої у Верхраті. У місцевому монастирі отців василіян 2-го липня 1688 року почала плакати кривавими сльозами ікона Богоматері і плакала близько чотири тижні. Після знесення монастиря австрійським урядом – ікону перевезено до монастиря у Крехові.

Фото М. Кертичака.

Джерело: Іванусів О. Церква в руїні. – St. Catharines, 1987, с. 286.