Церква Різдва богородиці

Верхня Визниця. Церква Різдва пр. богородиці, 1832 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 214.

Верхня Визниця Мукачівський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1832. (УПЦ)

До 1728 р. розрізняли три Визниці – Верхню, Середню і Нижню, і в усіх трьох служили руські священики. Церкву згадують у 1692 р. У 1733 р. у Верхній Визниці були дві дерев’яні церкви, присвячені св. Марії та св. Миколаю, кожна з одним дзвоном, у яких служили священики Іван Грабар та Іван Зарева. Ще одна маленька дерев’яна церква св. Михайла з одним дзвоном була в Середній Визниці. У кінці XIX ст. філії були в селах Нижня Визниця, Белебово, Жборівці, Лісарня і Новий Кленовець.

Місце дерев’яної церкви позначене кам’яним хрестом роботи майстра А. Яворського, поставленим громадою 1 березня 1907 р. за 636 корон, а інша дерев’яна церква стояла в нижній частині села, що зветься Лінтуровиця.

Теперішня церква – типова мурована базиліка, збудована за о. Василя Стецовича. На східному фасаді роком спорудження вказано 1836, а в 1981 р. був останній ремонт. Всередині пілястри, що підтримують п’яти склепінь, відносно невисокі, але арки склепінь утворюють високі округлі дуги, значно збільшуючи внутрішній простір. Вважають, що іконостас та інші різьблені атрибути, а також ікони походять з часу спорудження церкви.

У 1931 р. з Буківця на Воловеччині прийшов священик о. Фаховський. Його наступником був Костянтин Сільвай. Після заборони в СРСР греко-католицької конфесії зазнав репресій місцевий парох Іван Сливка.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 214.