Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 623:800 піксел

Верхня Солотвина. Церква св. пр. Іллі, 1924 р. Світлина 1997 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 58.

Верхня Солотвина Ужгородський район

Церква св. пр. Іллі. 1924. (УПЦ)

Стара дерев’яна церква згоріла на початку XX ст. через необережність вівчарів, які запалили на схилі траву. Вціліла дерев’яна дзвіниця та величезна липа, що росла перед церквою, а місце церкви позначено дерев’яним хрестом. Двоярусна каркасна дзвіниця з опасанням та чотирисхилим шатровим верхом стояла в селі до 1953 p., коли місцеві майстри Василь Сяглиця та Юрій Мандзулик збудували нову дерев’яну восьмистінну дзвіницю. Зразком стала дзвіниця в Худльові, а дерево взяли із розібраної старої.

Теперішню муровану церкву будувала з 1921 по 1924 р. бригада майстрів з Паланку, що була найдешевшою.

Церква приваблює невеликими розмірами. Стіни традиційно пофарбовані в блакитний колір, а декор жовтий.

Вежа є дерев’яною конструкцією. Іконостас, виготовлений І. Павлишинцем, встановлено в 1933 р. Стіни всередині розмалював художник Дунчаку 1953 p., а оновлено малювання в 1984 р.

Перед церквою стоїть гарний хрест, а недалеко стараннями церківника Івана Мучички споруджено муровану каплицю, до якої перенесено стародавній кам’яний хрест (зроблений майстрами в Іванівцях), що стояв край села і “заважав” районним комуністам.

Нині церква православна, а греко-католики моляться коло каплиці і споруджують новий храм.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 58.