Церква св.Іллі

Церква св.Іллі

Розмір зображення: 800:462 піксел

Дерев’яна церква св.Іллі 1925 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 86].

Верхня Грабівниця. Воловецький район

Церква св. пр. Іллі. 1925. (УПЦ)

Маленьку дерев’яну церківцю збудував майстер Іван Шімон, що походив з німців-колоністів, які населяють Полище – присілок Підполоззя. Закінчували церкву Юрко Козловський та куратор Василь Русин. Фінансували будівництво місцеві заможні господарі Райчинець і Кейс.

Майстерно зроблені царські двері замовили на початку 1960-х років Павло Гукливський та його двоюрідний брат Іван Чекета, а різьбарем був монах з Буковця Михайло Ряшко. Відразу після спорудження церква справляла святкове враження своїми компактними формами, невимушено точною теслярською роботою, вдалими художніми акцентами. Церква – однозрубна, з незвичною трапецієподібною в плані вівтарною частиною. Незвичним є і зрубне вирішення вежі, на відміну від традиційного каркасного.

Двосхилий дах церкви не має виносу над входом, тут збудовано гарний ґанок під двосхилим дахом на різьблених стовпчиках, обшитий знизу профільованими дошками. Маленькі главки з хрестами і досить великі вікна добре поєднувалися з головним об’ємом. Карниз даху було оббито фігурними дранками. На жаль, нині багато перелічених деталей уже відсутні або сховані під металевим покриттям.

З 1994 до 1998 р. збудовано нову дерев’яну церкву, а стару, на жаль, розібрали у 1999 р.

Поряд стоїть дерев’яна дзвіниця з трьома дзвонами, вкрита металевим шатром. Великий дзвін відлив Р. Герольд у Хомутові в 1923 р. для церкви села Підполоззя, малий виготовив Ласло Лайош у 1862 р., а середній походить з 1790 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 329.