Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:695 піксел

Згідно з традицією, перша церква в селі постала у XVI ст. 1, хоча найдавніші документальні згадки датуються 1620 р. 2 1643 р. парафія отримала ерекційний акт від дідича Яна Замойського. 3 У1839 р., коли старенька дерев’яна церква прийшла в руїну, парафію приєднали до Липин, 4 а у 1842 р. у вівтарі старої будівлі влаштовано каплицю для новоутвореної православної парафії. 5 Нову православну церкву збудовано у 1854 (1850) р. коштом ординації Замойських. 6 Зачинена після першої світової війни. У1924 р. український посольський клуб звертався до уряду з просьбою про відчинення церкви на час Великодних свят, але безрезультатно. 7 Парафія відновлена у 1939-1944 рр. 8 Церква знищена в кінці другої світової війни.

Це була тризрубна тридільна будівля, яка складалася з трьох прямокутних об’ємів, розташованих по осі схід-захід. Ширшу квадратову наву вкривала восьмибічна велика баня, посаджена на стіни четверика нави, завершена великим світловим ліхтарем з маківкою. Менші сліпі ліхтарі вінчали на кінцях гребені двосхилих причілкових дахів бабинця і вівтаря, створюючи враження триверхого храму. Шальовані вертикально дошками стіни прорізали великі півциркульно завершені вікна, в наві – спаровані.

2. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

3. АРР, ABGKP, sygn. 54, а. 20.

4. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1887, T. 8. – S. 866.

5. Kołbuk W. Duchowieństwo unickie w Królestwie Polskim 1835-1875. – Lublin, 1992. – S. 14.

6. Историко-статистическое описание церкви и прихода в селе Горный Поток. // ХВЕВ, 1892. № 4. – С. 68-70.

7. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. – Львів, 1924. 4. 91.

8. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.