Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:530 піксел

Верхні Ворота. Церква Різдва пр. богородиці, 1851 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 328.

Верхні Ворота (Вишні Верецьки). Воловецький район

Церква Різдва пр. богородиці. 1851. (УПЦ)

Церква пресвятої євхаристії. 1993. (УГКЦ)

У 1657 р. село спалили загони польського маршала Любомирського, що мстив Юрію Ракоці І за невдалий похід на Польщу.

У 1691 р. згадують стару дерев’яну церкву, але, можливо, священика в селі не було, бо люди ходили до церкви в сусідній Драгушовець. У 1704 р. згадують півцевчителя Юрія Рішковича та священика Михайла Ронтовича.

У 1733 р. за священика Олексія Шусти в селі була дерев’яна церква св. Миколи з чотирма дзвонами, а в 1798 р. – нова дерев’яна церква; тоді парохія вважалася заможною. В 1888 р. під назвою Вишні Верецьки були об’єднані поселення Береговець, Драгушовець (колись окрема парохія, де в 1691 і 1778 роках згадують дерев’яну церкву) і Лазівський Потік (у 1778 р. була дерев’яна церква).

Кам’яну церкву збудували за священиків Івана Дулишковича та Олександра Ґебея, а розвиток греко-католицької парохії пов’язаний з сім’єю Дем’янів. Письменник Лука Дем’ян (1894 – 1968) та його брати Михайло та Іван були активними діячами “Просвіти” в 1920-х і 1930-х роках. Вони мали чудове зібрання книг, яке було знищене спочатку угорськими окупантами (після повалення Карпатської України в 1939 р.), а після 1945 р. донищене радянськими “культурними” діячами.

На особливу увагу заслуговує мурована дзвіниця. План цієї дзвіниці привезли з Рима Іван Дем’ян та Іван Ґриґа в 1921 р. Збудували дзвіницю 1924 р. Три дзвони відлив Р. Герольд у Хомутові в 1923 p., a найменший походить з давніх часів.

У 1911 р. церква була помальована на кошти (2400 корон) веречан, що працювали в США, і 22 жовтня освячена священиком Павлом Азарієм. У церемонії брали участь о. Павло Медвецький та мукачівський парох Олексій Коссей. Тоді ж посвячено новий хрест, куплений за 600 корон. Гарні металеві надгробки біля церкви позначають поховання священика Івана Галактовича (1828 – 1906), його дружини та рідні.

З 1920 по 1928 р. в селі служив священик Василь Лар, що багато зробив для духовного розвитку і національного самоусвідомлення селян. Від Верхніх Воріт послом до Сойму Карпатської України був Іван Ґриґа, пізніше вбитий угорськими фашистами. З села походить чудова українська поетеса Coфія Малильо, яка з приходом радянської влади була заслана на 10 років у концтабір.