Давньоруський Верещин

Згідно найдавнішим писемним джерелам, Верещин є найстаршим поселенням в гміні Уршулін. Село розташовано на височині як острів посеред болотистої місцевості. Тобто це могло бути городище, яке захищали болота – типу Пересопниці чи Щекаріва. Літопис руський за Іпатієвським списком згадує це село у 1204 р. як населений пункт Галицько-Волинської землі. Назва може походити від українського імені Верешко, що є зменшувальним від Веремія – відповідник польського Яреми. У 1435 р. Верещин фігурує як садиба роду Верещинських гербу Корчак.

Зауважимо, що згідно Ірені Котуловській, немає підстав до ідентифікації городища в сучасному Андрієві з літописним городищем цієї ж назви. Адже городище до 1885 р. лежало на території земель Верещина, з яких було виділено після утворення фольварку Andrzejów Nowy, Натомість літописний Андріїів (Andrzejów) на її точку зору це місцевість на південь від Холму в сучасній гміні Камінь (Kamień) (I. Kutyłowska 1985, s. 203-204; 1990, s.47). Отже, городище а північ від Верещина, за цією версією може бути літописним Верещином. Втім, в районі підхолмського Андрієва немає ані городища, ані археологічних знахідок.

Підготував Іван Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця"