Церква Різдва богородиці

Розмір зображення: 800:612 піксел

Вперше згадується у документах з 1582 р. 1 Акт візитації 1721 р. описує “стару дерев’яну церкву, в стінах і дахах зруйновану”. 2 У списках 1795 та 1863 рр. приписана до парафії в Томашеві. 3 У 1862 р. перебудована зі старої дерев’яної будівлі. 4 Знищена після першої світової війни.

Ймовірно, церква у Вепровому Озері зображена на двох фотографіях в альбомі “Wieś i miasteczko”. 5 Це була тризрубна однобанна церква галицького типу. Ширший, наближений до квадрату зруб нави завершував сліпий восьмерик, вкритий шоломовою банею. Нижчі і вужчі зруби вівтаря і бабинця вкривали схилі дахи. Церкву оточувало піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 184.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.