Церква Різдва богородиці

Великий Раковецъ. Церква Різдва пр. богородиці, 1856 р. Світлина 1992 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 349.

Великий Раковець Іршавський район

Церква Різдва пр. богородиці. 1856. (УПЦ)

У 1751 р. в Раковці були дві дерев’яні церкви: одна – з вежею, Покрови пр. богородиці, в доброму стані, з гарними образами і двома дзвонами (можливо, йдеться про церкву в Малому Раківці); друга – Різдва пр. богородиці, всередині краща, ніж перша, з двома дзвонами і красними образами. У 1775 р. вказано, що верхню церкву збудовано 1654 p., а нижню – 1474 р. і відремонтовано 1764р.

У 1847 р. в селі ще була дерев’яна церква, а через кілька років змурували великий кам’яний храм. У 1902 р. церкву оновлено. Бароковий розпис, подібний до розпису в Лозі та Греблі, було виконано в 1907р. Інтер’єр храму розмалював В. Якубець у 1979 – 1980 роках. Гарного різьблення іконостас має ще не перемальовані ікони. Кам’яний хрест біля церкви споруджено в 1893 р. за пароха Нестора Ромжі та кураторів Василя Золотаря і Георгія Памачея.

Місцевий парох Михайло Еґреші був в’язнем радянських концтаборів з 1949 до 1955 р.