Церква Вознесіння

Церква Вознесіння

Розмір зображення: 752:800 піксел

Великі Лази. Церква Вознесіння Господнього, 1835 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 31.

Великі Лази. Ужгородський район

Церква Вознесіння Господнього. 1835. (УПЦ)

Дві попередні дерев’яні церкви згоріли (остання стояла в теперішньому присілку Диньковцях, те місце дотепер називають Церковним).

Теперішня церква є типовою, мурованою спорудою. Будували церкву, крім лазівчан, жителі філій – Глибокого, Циганівців і Підгорба, а каміння возили, як розповідають, аж із Сімерок. Основний камінь посвятили в 1823 р., а в 1835 освятили готовий храм. У 1929 р. турню і дахи перекрили бляхою. У 1957 р. художник з Підгорба Іван Томчич розмалював наву.

У 1984 р. проведено ремонт і перемальовано наву. “Хресну дорогу” подарував Петро Малинич.

Місцевий священик Михайло Дзуровчик (1904 – 1975) був арештований органами НКВД в 1949 р. і засуджений на 25 років каторги.

У селі народився Михайло Балог (1857 – 1916) – священик-патріот, засновник української бурси в Сиготі (тепер Румунія).

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 31.