2010 р. Древній скіфський курган опинився під загрозою знищення

Дата: 10.04.2010

Археологи занепокоєні загрозою руйнування кургану скіфських часів “Солоха” (Камено-Дніпровський район Запорізької області) через недотримання охоронних зобов’язань власником землі, на якій знаходиться пам’ятник. Про це заявила доктор історичних наук Надія Гаврилюк на прес-конференції в п’ятницю в Києві.

За її словами, територія, на якій знаходиться курган, належить підприємству ТОВ “Конвеєр”, власник якого не дотримується охоронних зобов’язань і розорює курганне поле біля підніжжя “Солохи”, тим самим знищуючи насип і руйнуючи поховання.

Гаврилюк також підкреслила, що мінімальна відстань від могили, на якій дозволено проводити аграрні роботи, має становити 30 метрів. За її словами, власник підприємства з 1991 року законно володіє землею, на якій знаходиться курган. Документи на землю, як розповіла Н. Гаврилюк, йому вдалося отримати, оскільки в 1991 році не був обов’язковим підпис управління культури.

Як зазначила Н. Гаврилюк, місцева влада пропонувала власникові підприємства аналогічний земельний пай, але ці пропозиції ігнорувалися. За її словами, археологи Національної академії наук України направили звернення до Міністерства культури і туризму з проханням допомогти вирішити ситуацію.

Гаврилюк зазначила, що спроби районної ради вирішити питання з курганом не увінчалися успіхом. На обласному рівні, за її словами, проблему з “Солохою” вирішити також не вдалося. Крім того, підкреслила історик, “Солоха” знаходиться на обліку пам’яток архітектури з 1962 року, а в 2001 р. її внесли до реєстру національних пам’яток України.

Заступник директора Інституту археології НАН України Гліб Івакін повідомив, що українські археологи налаштовані на тривалу боротьбу за збереження кургану, яка буде проводитися в рамках закону. У свою чергу кандидат історичних наук Інституту археології НАН України Валентина Крапівіна висловила думку, що найбільш доцільним було б перетворити скіфський курган “Солоха” у туристичний об’єкт.

Скіфське поховання середини I тисячоліття – курган “Солоха” (курган Могила-Знам’янська) являв собою насип висотою 18 метрів і діаметром 100 метрів. Курган був розкопаний експедицією археолога Миколи Веселовського в 1912-1913 роках.