Церква Воскресіння

Церква Воскресіння

Велика Уголька

Церква Воскресіння Христового. 1923. (УПЦ)

Невелику дерев’яну церкву добрих пропорцій збудовано в руслі традиційного народного будівництва й освячено 20 травня 1923 р.

Збереглася грамота в рамі, виконана різнокольоровими фарбами з детальними записами про спорудження церкви.

Православний комітет організував священик о. Сускій, до нього увійшли голова Михайло Аґогптин, його заступник Василь Сливка та ще 5 осіб. Землю для церкви дали Стефан Данч з дружиною Іляною. Фундамент освятив архімандрит Матвій. Керував роботою Стефан Данч, а майстром-будівничим був Петро Хромчик. Будували церкву за священика о. Багана. У грамоті перелічено близько 80 селян та 12 сіл, що жертвували гроші на церкву.

Виділено тих, що жертвували найбільше, – Стефана Данча (2745 корон), Василя Данча з Америки (4361 корону), Михайла Дьордяя (3375) та Івана Манзука (3395).

Найбільше днів на будівництві відпрацювали Стефан Данч (120), Василь Яринич (118) та Іван Манзук (121). Дзвін подарував Михайло Дашик.

Упродовж наступних років до хрещатого храму прибудували приміщення із західного боку та п’ятистінний вівтарний зруб, на північному фасаді збудували захристію.

Нині церква не діє, і гарну споруду скоро розберуть, оскільки через дорогу збудовано нову церкву.