2010 р. У п’ятницю владика Мілан покаже журналістам відреставровану єпископську капличку

Дата: 14.10.2010

15 жовтня Мукачівська греко-католицька єпархія відзначає великий ювілей. Саме в цей день 1780 року єпископом Андрієм Бачинським було освячено Ужгородський кафедральний собор, який австрійська імператриця Марія-Терезія незадовго до того передала закарпатським греко-католикам.

Із нагоди 230-річного ювілею духовної святині Ужгорода у п’ятницю, 15 жовтня, о 15.00 в єпископській резиденції відбудеться прес-конференція владики Мілана. Журналісти зможуть оглянути відреставровану єпископську каплицю, яка була розписана Йосипом Бокшаєм у 1927 році.

За часів радянської влади у приміщенні, де молилися єпископи, було книгосховище. На жаль, по унікальних розписах було проведено пожежну сигналізацію, зроблені кріплення для освітлення. А коли прорвало трубу з гарячим опаленням, єпископська каплиця зазнали великих ушкоджень: частина розписів було змито, інша почала осипатися.

Коли каплицю було передано Мукачівській греко-католицькій єпархії, постало питання про її реставрацію. Владика Мілан звернувся за допомогою до Львівської Національної Академії, де діє окрема кафедра рестраврації. Саме завдяки її старанням за рік каплицю було відреставровано.

За словами відомого закарпатського мистецтвозавця Михайла Приймича, на Закарпатті майже не збереглися розписи церков Йосипа Бокшая. Виняток становить хіба Ужгородський кафедральний собор та єпископська каплиця. Остання є першою спробою своїх сил нашого відомого художника у монументальному живописі. Тому має велике мистецьке значення.

На зустріч із журналістами у п’ятницю прийдуть також проректор Львівської Академії мистецтв, відомий мистецтвознавець Ігор Голод та викладач кафедри реставрації Лариса Разінкова, яка керувала реставраційними роботами в Ужгороді. Очікується і приїзд самого ректора Львівської Національної Академії – нашого земляка Андрія Бокотея, батько якого, між іншим, був репресованим греко-католицьким свящяником.

А о 18.00 в Ужгородському кафедральному соборі відбудеться архієрейська служба Божа владики Мілана з нагоди 230-річного ювілею освячення храму.

Джерело: «Закарпаття онлайн»