2009 р. СБУ розкрила схему розкрадання дорогих картин

Служба безпеки України розкрила широкомасштабну аферу крадіжки картин з Уманського та Ямпільського музеїв у 2006-08 роках, пише газета Сегодня.

Як пише газета, у вчиненні злочинів підозрюється ямпільський капітан СБУ, директор Уманського краєзнавчого музею, заступник начальника Уманського РВВС, а також директор Ямпільського райводоканалу.

Користуючись своїм високим становищем, пише Сегодня, вони брали в борг “в музеях картини відомих майстрів, нібито для проведення виставки в держустановах або ж прикрасити кабінети, а через деякий час повертали в музей не справжні, а підроблені картини. Таким чином, вони підмінили 21 картину на суму 2 мільйони гривень.

Як розповів начальник відділу з нагляду за слідством Військової прокуратури центрального регіону Ігор Сандул, на останньому судовому засіданні Крижопільського районного суду, куди передали справу, директор водоканалу зізнався, що картини-оригінали вивозилися в дім його батьків і звідти збувалися.

Сегодня пише, що перед продажем підозрювані запрошували місцевих художників, які робили копії. Далі підробки віддавали в музеї, а оригінали продавали. Серед украдених полотен були роботи таких відомих українських художників, як Миколи Глущенка та Тетяни Яблонської.

Нещодавно оригінал Глущенка Зимове сонце був конфіскований у Бердичівського колекціонера, який продавав її за 750 тисяч грн. За словами Сандула, всі фігуранти справи свою провину визнають, крім капітана СБУ.

Нагадаємо, 8 квітня у Києві співробітники СБУ в результаті спецоперації виявили 11 з 17 полотен, викрадених в лютому 2009 року з Музею радянського образотворчого мистецтва в Житомирській області.