2008 р. Мистецтво повертається в Умань

Наталя Соколенко, Ольга Семак, програма «Вiкна», СТБ

СБУ вдалося знайти частину зниклих шедеврів

Зниклі шедеври уманського музею знайдено. Не всі. Поки тільки два з вісьмох. Про це повідомила Служба безпеки України. Тож підміна справжніх полотен на копії, про що повідомляли «Вiкна», фактично доведена. Кілька тижнів тому працівники уманського музею помітили, що частина картин в їхній галереї підозріло посвіжішала. Полотна давно померлих майстрів пахли свіжою фарбою, а підписи розпливалися від дотику пальця.

СБУ готує сенсацію. Служба безпеки обіцяє оприлюднити деталі розслідування справи про пограбування уманського музею й продемонструвати дві вже знайдені картини. Тим часом саме місто гуде від чуток про справу, але її фігуранти відмовляються бодай щось говорити.

У справі про пограбування музею фігурує уманська районна міліція. Її керівники разом із директором галереї торік організували виставку полотен із закладу просто в райвідділі. Після того, як картини споглядали правоохоронці, полотна змінилися – набули новішого вигляду. Від них почало тхнути фарбою, а автографи давно померлих авторів почали розтікатися. Почути пояснення феномену від любителів мистецтва в погонах нині неможливо. І керівник міліції, і заступник, що відповідав за виставку – на лікарняному.

З найбільшим нетерпінням чекає новин від СБУ – донька Тетяни Яблонської – також художниця. Гаяне Атаян пам’ятає, як до її мами приїздили люди з провінційних галерей й просили Тетяну Нилівну зробити внесок у їхні скромні зібрання.

Гаяне Атаян, художниця: “Приходили до моєї мами скромно вдягнені люди з невеличких сіл, музейчиків, і питали її, кажуть, нам рідко щось перепадає, то дайте нам щось подаруйте, і вона завжди дарувала, обирала кращі картини для музеїв… І що відчуває її душа зараз?”

Гаяне сподівається, що серед знайдених СБУ картин, є полотна і її мами. Та поки не знає цього напевно, просить колекціонерів, до яких могли потрапити викрадені роботи, самим їх повернути.

Гаяне Атаян, художниця: “Якби у мене була можливість звернутися до тих, хто тримає вкрадене, панове, поверніть, поверніть людям і не отруюйте життя ваших дітей краденими речами”.

Сьогодні у приватних колекціях щонайменше три картини Яблонської, що їх викрали з державних музеїв. «Квітневий день» з уманської колекції, “Осіннє вікно” та натюрморт з волошками, які поцупили із закладу у Кмитові на Житомирщині ще 3 роки тому. Проте правоохоронці їх досі не шукали.

Джерело: СТБ