Костел св.Максиміліана Кольбе

Ulhówek – par. Św. Maksymiliana Kolbego

Kaplica: Rzeczyca

Odpust: niedziela po 14 VIII

Liczba mieszkańców: 1814

Historia parafii:

Parafia erygowana, 1 stycznia 1985 r., przez bpa Mariana Jaworskiego. Powstała z wydzielenia z parafii Tarnoszyn następujących wiosek: Ulhówek, Rzeplin, Podlodów i cz. Rzeczycy.

Kościół parafialny, pw. Św. Maksymiliana Kolbego, połączony z plebanią, z lat: 1982-85, budowany wg projektu inż. Jana Rabiegi z Tomaszowa Lub. Murowany, jednonawowy, z podwyższonym prezbiterium, o pow. 260m2, ściana ołtarzowa z kamienia, na niej zarys kielicha mszalnego, w miejscu centralnym tabernakulum. Fronton tworzy dach w kształcie litery “M.”, zwieńczony krzyżem. Konsekrowany przez bpa Mariana Jaworskiego 22 IX 1985 r. Obok świątyni dzwonnica z lat: 1990-91, wg projektu inż. Józefa Lewandowskiego z Ulhówka, w niej trzy dzwony.

B. Inne obiekty sakralne istniejące na terenie parafii:

1. Kaplica nagrobna w Rzeczycy z w. XIX, z drewnianą przybudówką, od r. 1965 jest sprawowana w niej Msza św.

2. Kapliczka przydrożna św. Antoniego w Ulhówku (przy dawnej drodze do folwarku)

3. 14 krzyży przydrożnych

C. Cmentarze:

1. Cmentarz parafialny w Ulhówku, poświęcony w r. 1992, czynny, w kształcie prostokąta o pow. ok. 0,7 ha

2. Cmentarz greckokatolicki w Ulhówku, nieczynny, założony na pocz. w. XIX, w kształcie czworoboku o pow. 0,45 ha, bez podziału na kwatery, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

3. Cmentarz greckokatolicki w Rzeczycy, nieczynny, założony w XIX w., w kształcie czworoboku o pow. 0,57 ha, ogrodzony metalową siatką przy metalowych słupach

Odpust: św. Maksymiliana Kolbe (niedziela po 14 sierpnia lub w sam dzień)

Msze św. w niedziele i święta, godz.: 8.00, 9.30 (filia), 11.00

Księgi metrykalne:

chrztów od r. 1947 w Ulhówku i od r. 1946 w Rzeczycy

małżeństw od r. 1949 w Ulhówku i od r. 1947 w Rzeczycy

zmarłych od r. 1948 w Ulhówku i od r. 1947 w Rzeczycy

Kronika parafialna od r. 1985

Lista proboszczów: ks. Józef Dudek (1985 – 1986), ks. Bronisław Bucki (1986 – 1989), ks. Aleksander Panek (1989-2007)

Powołania z terenu parafii: ks. Jarosław Cioch, ks. Marian Drążek, ks. Marek Gmitrzuk, ks. Daniel Pachla, ks. Aleksander Tabaka (archidiec. lubelska)

Stowarzyszenia, organizacje i ruchy religijne: Rycerstwo Niepokalanej, ministranci, parafialny zespół charytatywny

Szkoły istniejące na terenie parafii: Gimnazjum Publiczne w Ulhówku, Szkoła Podstawowa w Ulhówku