Церква св. ап. Петра і Павла

Люблінський воєвода рекомендував православну церкву в селі перетворити на костел (лист до Міністерства віросповідань і публічної освіти від 4 грудня 1937 р.).

В 1937 р. село належало до Томашівського повіту [Купріянович Г., Рошенко М. Холмщина – минувшина і теперішність. – Пам’ятки України, 1995 р., № 3].

Перші відомості датуються 1472 р. 1 В книзі записів присяг новопосвячених священиків єпископом Атанасієм Пакостою за 1620 р. є запис Кіндрата, сина варязького священика, висвяченого на парафію в Типині:

“Я Кундрат попович варязкий… в року теперишнем АХК мця генваря В дня принял посвещение іереиское от велебнаго в Бози отца его милос отца Афанасия Пакосты епископа Холмского и Белъского ко храму стых веръховных апостоло Петра и Павла в селі Типині его милости пана Сухоранского в Белзком повіті стоячего… ” 2

У 1828 [3] (1825 [4]) р. на місці попередньої коштом дідича і громади збудовано нову дерев’яну церкву і окрему дерев’яну дзвіницю, криті ґонтами. З 1875 р. – православна. Відновлена у 1908 р. 5 У 1914 р. новопризначений єпархіальний архітектор Євген Чиж отримав наказ імператора Миколи II на проектування в селі нового храму. 6 Після першої світової війни стара церква зачинена. Знищена у 1938 р. під час акції нищення церков на Холмщині. 7

2. ЦДІА, фонд 201, опис 4б, справа 205, аркуш 192а.

3. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 444, аркуш 119.