Церква св. Варвари

Церква св. Варвари

Розмір зображення: 632:800 піксел

Загальний вигляд з позиції А3. Фото автора, вересень 1997 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 421.

Перші згадки про церкву датуються 1580 р. 1 У 1749 р. священик був учасником Білопольського собору духовенства Холм-ської єпархії. 2 У 18323 (18404) р. коштом дідича Войславич Алоїза Політала5 збудовано на місці попередньої дерев’яної нову муровану пізньокласицистичну церкву. З 1875 р. – православна. В кінці XIX ст. добудовано вежу-дзвіницю. 6 Після першої світової війни у 1919 р. перетворена на костел св. Варвари, 7 а православну парафію ліквідовано. Відновлена православна парафія діяла під час німецької окупації. 8 Після другої світової війни костел ремонтований у 1960-х рр. 9

Розташована на узвишші серед дерев. Орієнтована, мурована з цегли, тинькована споруда. Нава прямокутна, при ній з заходу квадратова вежа з присінком. Вівтар вужчий квадратовий, з прямокутною захристією з півдня. Всередині церкви – стелі, в при-сінку – стеля по балках. Вівтар відділений від нави лучковою аркою. Хори на трьох аркадах з новішим металевим ажурним парапетом. Вікна півциркульно завершені. Ззовні наріжники заокруглені і обрамовані пілястрами, стіни укріплені внизу похилим скарпом, вінцевий карниз з сухариками. Фасад – з лучково замкненими нішами по боках і трикутним фронтоном, закритим в середній частині вежею. Вівтар – з аналогічним фронтоном зі сходу. Дахи двосхилі, криті дахівкою. Головний вівтар бароковий з XIX ст.

1. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна, 1899. Т. 1.

2. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867. – С. 82.

3. KZSzP. Z. 5. Powiat Chełmski. – Warszawa, 1968. – S. 60.