1987 р. Народна архітектора українських Карпат

Розмір зображення: 1700:1693 піксел

Замок у м. Турка Львівської обл. Кінець XVI ст. Південний фасад і план. Реконструкція І. Р. та Р. І. Могитичів.

1 – сіни, 2, 3 – канцелярія, 4 – кімната для прийому офіційних осіб, 5 – зал, 6 – кімната за залом, 7, 8 – житло управителя, 9 – вежі, 10 – ґанок, 11 – галерея.

З опису 1835 р. [ЛНБ АН УРСР. – Ф. 141, спр. 1189/Ш – Арк. 3] дерев’яного замку, збудованого в кінці XVII ст. у м. Турка, відомо, що він був обнесений частоколом, мав браму з хвірткою. Площу за брамою замикав палац, названий в описі замком, звернутий головним фасадом на південь. По правому боці площі стояли стайні з возівнею, ліворуч – кухня з арештантською. За палацом – город. Одноповерховий палац мав високий дах із заломом. Головний фасад фланкували дві круглі двоярусні вежі, в центрі був ґанок на шести колонах і балконом на другому ярусі. Вздовж усього палацу простягалась галерея. Вхідні сіни ділили замок на три функціональні частини: житлову – ліворуч, урядову – праворуч та парадну – з залою і двома великими покоями – вглибині. Замок освітлювався широкими вікнами, він мав одно- та двостулкові фільончаті двері, парадні кімнати обігрівались круглими кахляними печами. Вежі, однак, мали не оборонний, а декоративний характер і використовувались для складування різноманітних речей.

Джерело: Народна архітектура українських Карпат. – К.: Наукова думка, 1987 р., с. 181 – 182.