Перекриття церкви в с. Троканах. Лемківщина. План, розріз та ізометрія виконані П.Юрченком за…

Розмір зображення: 928:973 піксел

Перекриття церкви в с. Троканах. Лемківщина. План, розріз та ізометрія виконані П.Юрченком за В. Січинським

Найпростіша система перекриття зрубу являє собою квадратну в основі піраміду із зрізаним верхом. Конструктивно піраміда виконуеться із зрубу, зовні ж покрівля спирається на зруб і таким чином утворюється шатрова форма даху. Ця первинна система шатрового перекриття з лаконічними об’ємами була тією зародковою формою, що виникла колись у східних слов’ян і від якої поступово розвинулися найскладніші форми перекриттів та куполів церковних будівель. До останнього часу на Україні ця форма зустрічалась у карпатських районах, наприклад, у лемків, на Волині, Поліссі, та в інших місцях. [Юрченко П.Г. Дерев’яне зодчество України. – К.: 1949 р., с. 29].