2007 р. Викрадене у тернопільському художньому музеї полотно – не пензля Рєпіна

Євгенія Цебрій

Дата: 05.05.2007

Висновок, що картина не Рєпіна, дав експерт, який спеціалізується на художніх творах російських художників

Картина “Сільський пейзаж”, яку викрали із художнього музею 6 квітня, не належить пензлю Рєпіна. У цьому журналістів запевнив перший заступник начальника УМВС в області, начальник УБОЗу Ігор Пилипчук вчора на прес-конференції….

– Я не мистецтвознавець, але під час слідства залучив експертів, – каже він. – Сергій Богданов – єдиний на Західній Україні експерт, який спеціалізується на художніх творах російських художників. Він дав висновок, що картина не належить пензлю Рєпіна.

Як з’ясувала журналіст “20 хвилин”, директор художнього музею Ігор Дуда з висновками експерта ще не знайомий.

– Щодо того, що у нас експонувалась картина не Рєпіна, мені не давали жодних документальних підтверджень. А на словах я у таке не вірю, – зазначив він.

Щодо викрадення картини відпрацьовують чотири версії, продовжує пан Пилипчук. Дві із них мають право на життя.

– Напередодні скоєння цього злочину у правоохоронців була інформація, що на території Західної України діє угрупування, яке збирає в музеях та замках інформацію про цінні витвори мистецтва, – зазначає Ігор Пилипчук. – Скажімо, невідомі виявляли інтерес до картин Глущенка, Примаченко, Марчука.

Лише дивно, чому викрали саме цю картину, продовжує він. Адже у Тернопільському обласному музеї справді є роботи європейського значення.

– Викраденням займалися не прості люди, – додає пан Пилипчук. – Це інтелектуали, які вивчали ситуацію не день-два, а також добре знають ринки збуту.

За однією із версій, у викраденні картини підозрюють іногородніх громадяни, продовжує начальник УБОЗу.

– Сьогодні за цим фактом наші люди працюють в одній із областей України, – каже він. – Одного підозрюваного вже навіть затримали, але стоїть питання, де картина. Тому зараз змушені повністю довести вину людини. Однак як переконати, що це саме вона винна, важко.

Пан Пилипчук каже, що мав розмову із директором музею і зрозумів, що той надзвичайно переживає.

– Але я не знімаю відповідальності з працівників музею, – каже начальник УБОЗу. – Якщо картина цінна, то її варто було б повішати у такому місці, звідки б музейні наглядачі її добре бачили. Та й взагалі здивувало, що одні картини під сигналізацією, а інші ні. Це, як на мене, бездіяльність працівників музею. Тим більше, що у художньому музеї справді є шедеври.

Зрештою, скільки б не коштувала картина, основне завдання правоохоронців – знайти її і викрадача, підсумував пан Пилипчук.

Джерело: “Музеї України”