2007 р. Картина Рєпіна. Припливла

Світлана Мичко

Дата: 27.12.2007

Свого часу «УМ» повідомляла про резонансний злочин, що стався в Тернополі на початку квітня цього року. Тоді із залу обласного художнього музею серед білого дня незрозумілим чином зникла картина «Український пейзаж» пера славнозвісного російського художника Іллі Рєпіна, яка чомусь не була під сигналізацією. За словами фахівців, її вартість становить як мінімум мільйон доларів. Працівники музею вже мало сподівалися, що колись побачать полотно, однак правоохоронцям таки вдалося вийти на слід злодія.

Як повідомили кореспонденту «УМ» у Центрі громадських зв’язків обласної міліції, кілька днів тому затримано одного з підозрюваних у крадіжці, 40-річного жителя Києва (раніше двічі судимого за крадіжки державного майна), у якого і знайшли викрадене полотно. Про сценарій крадіжки він розповів таке. В музеї того дня були переважно школярі. В якийсь момент жінцінаглядачу стало зле і вся увага оточуючих сконцентрувалась на ній.

Цим і вирішили скористатися зловмисники, які приїхали в Тернопіль власним легковиком. Один із них швидко зрізав ножем шнурки, якими була закріплена на стіні картина, відтак, прикривши невелике (приблизно 25 на 40 сантиметрів) полотно курткою, вони вискочили з зали і сіли в авто, припарковане поряд. Зловмисники відразу залишили місто.

До речі, затриманий стверджує, що йому не вдалося продати полотно, тому що у потенційних покупців виникали сумніви щодо авторства пейзажу. Тож незабаром повернена картина пройде експертизу, яка має встановити її реальну мистецьку вартість.

Джерело: “Украъна молода”