Церква св. Трійці

Церква св. Трійці

Розмір зображення: 800:506 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото Богдана Мартинюка, лютий 2001 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 406.

Найдавніші відомості походять з податкових документів 1540 р. 1 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 2 У 1635 р. місцевим священиком був Григорій Завальський. 3 У 1646 р. збудував своїм коштом церкву і ериґував парафію дідич Максиміліан Андрій Фредро, каштелян львівський. 4 6 травня 1715 р. дідич Станіслав Матеуш Ржевуський презентував на вакуючу по смерті о. Стефана Козловича парохію його сина Дам’яна. 5 У акті візитації 1741 р. про церкву записано, що дерев’яна будівля “в стінах і дахах опала, опустошала”. 6 У 1751 р. зведено нову дерев’яну будівлю. 7 В акті візитації єпископа Михайла Куземського 1870 р. про неї сказано, що “церква дерев’яна на латинський образ збудована”. 8 З 1875 р. – православна. Клірові відомості 1898 р. повідомляють, що “дуже ветха і грозить падінням”. 9 У 1908 р. проект нового храму запропоновано виконати єпархіальному архітекторові А. Пуринґу. 10 У 1913 р. створився будівельний комітет, 11 але події першої світової війни не дозволили здійснити будівництво.

Як твердить багато дослідників, 12 знищена під час першої світової війни. Але обстеження Богдана Мартинюка дозволило ствердити, що існуючий дерев’яний костел є давнішою церквою.

Це однонавова витягнена споруда з добудованою у XIX ст. до чільного фасаду триярусною, квадратовою в плані, вежею-дзвіницею.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165.

3. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 2, 1901.

5. Katalog dokumentów różnej proweniencji 1397-1794. // Archiwum Państwowe w Lublinie. – Lublin, 1998. – S. 97.

6. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, a. 130.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

8. ЦДІА, фонд 201, опис 1, справа 3326, аркуш 36а.

9. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 585.

10. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1960. ll. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Chełmski Konsystorz Prawosławny, sygn. 1805.

12. Sygowski P. Greckokatolickia cerkiew pw. Podwyższenia Krzyża świętego w Żmudzi, w województwie chełmskim. // Lubelszczyzna. – Lublin, 1996. N2. – S. 122. та ін.