Церква св. Параскеви / Покрови

Розмір зображення: 800:784 піксел

Загальний вигляд з позиції С2. Фото Богдана Мартинюка, квітень 1999 р. Джерело: Слободян В. Церкви Холмської єпархії. – Львів: Наукове товариство ім. Шевченка, 2005 р., с. 405.

Вперше згадується у документах 1699 р. [1] У акті візитації 1721 р. єпископа Йосифа Левицького зазначено лише, що церква св. Параскеви дерев’яна. 2 Як свідчить акт візитації 1743 р., в селі була новозбудова-на “порядна” дерев’яна церква. 3 У 1855 р. на її місці коштом ординації Замойських споруджено мурований храм Покрови Пр. Богородиці. 4 З 1875 р. церква православна. Після першої світової війни перетворена на костел. 5 У 1939-1944 рр. в селі діяла відновлена православна парафія. 6

Дводільна мурована споруда. Складається з широкої прямокутної нави та вужчого і нижчого півциркульно завершеного вівтаря з двома прямокутними ризницями по боках. Нава вкрита трисхилим дахом, що на чільному фасаді утворює двоярусний класицистичний фронтон, обрамований по кутах двома кам’яними обелісками. На східному кінці гребеня даху здіймається велика восьмибічна вежа, вкрита восьми-бічним наметом зі слуховими вікнами на кожній грані, завершена високим ажурним ліхтарем з маківкою. По чотири слухових вікна розташовано і на кожному довгому схилі даху нави. Вівтар вкритий двосхилим дахом, що переходить в конічний над півциркульною частиною, а ризниці – двосхилими дахами з діагональним гребенем. Чільна стіна нави і бічні фасади її членовані невеликими контрфорсами і завершені профільованим ґзимсом. Простінках між контрфорсами декоровані архівольтами, опертими на невеликі пристінні пілястри. У їх площинах розташовані високі півциркульно завершені віконні прорізи.

По ліву руку від входу в церкву розташована мурована, квадратова в плані двоярусна дзвіниця, вкрита низькою чотирибічною банею. Кути стін дзвіниці рустовані. У верхньому ярусі розміщено по два аркові голосникові прорізи на кожній грані.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 780.