[1871 – 1873 рр.] Загальний вигляд

Рисунок Наполеона Орди.

Kościół parafialny pod wezwaniem Matki Boskiej Szkaplerznej. Widok fasady i elewacji bocznej. Kościół z wyodrębnionym prezbiterium, z sygnaturką oraz szczytem ze spływami i trójkątnym przyczółkiem w fasadzie; cmentarz kościelny otoczony murem z bramą oraz dzwonnicą i kaplicą na narożach. Napis: Kościół postawiony p.X. Czartoryskiego r. 1754. – Tarnoruda; napis na podkładzie: Tarnoruda, Koś. paraf. Podole. 1871 – 1873. Rys. ołówkiem podmalowany akwarelą. 20 x 28,1 cm. Muzeum Narodowe, Kraków. III-r.a. 3040. (Teka Podole). [Katalog rysunków architektonicznych ze zbiorów Muzeum narodowego w Krakowie. 1. Rysunki Napoleona Ordy / Opracowały Zofia Kucielska i Zofia Tobiaszowa. – Warszawa: Państwowe wydawnictwo naukowe, 1975, Nr. 729]