Миколаївська церква – найдавніша наземна споруда (середина XVII ст.), розташована на верхній терасі крейдяної скелі. Вона тридільна і триверха; верхи над вівтарем і бабинцем – декоративні. Всі компартименти – прямокутні. Частина вівтаря вирубана в скелі, решта споруди – прибудована. Наву увінчує двозаломний восьмерик. Перехід від четверика до восьмерика здійснено за допомогою конічних одноярусних тромпів. Бабинець має хори, які відкриваються в наву широкою аркою. Стилістика провінційного українського бароко підкреслена двоярусними верхами з маківками й банями барокових обрисів з ковнірами. Зовнішній декор лаконічний і обмежується облямуванням прямокутних вікон лиштвою найпростішого профілю та смугами поребрика. Малювань та іконостаса нині в інтер’єрі немає.

Джерело: Пам’ятки архітектури та містобудування України. – К.: Техніка, 2000 р., с. 102.