Церква св.Михаїла

Церква св.Михаїла

Свалявка Перечинський район

Церква св. арх. Михайла. 1991. (УГКЦ)

Дерев’яна каплиця, що увінчувала стрімкий берег у центрі села, належала до групи малих церков початку XX ст. Споруджена 1910 р. або 1911 р.

У 1929 р. зображення каплиці потрапляє в альбом чеського дослідника Б. Вавроушка “Церковні пам’ятки на Підкарпатській Русі”. Каплиця стояла в селі до 1991 р., не зазнавши жодних змін.

У 1991 р. її оббили дошками і перекрили бляхою, а ще через рік вона стала вівтарною частиною новозбудованої дерев’яної церкви.

У травні 1998 р. дерев’яну вівтарну частину розібрали, а натомість спорудили муровану. Так закінчила своє існування своєрідна архітектурна пам’ятка.

Три споруди цього типу збережені в Уклині, Тарасівці та Хмелеві, ще одна, трохи більша – в Костринській Розтоці.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 82.