Церква Покрови

Церква Покрови

Суха. Церква Покрови Пречистої Богородиці, 1895 р. Світлина 1998 р. Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 424.

У церкві с.Суха зберігається ікона “Розп’яття” з підписом: “РБ АХОИ Иоан маляр вышенскій” (= 1678 р.) [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 132].

У церкві с.Суха зберігається уламок іконостаса з підписом: “…Иваном маляром с Перемишля щирецьким” [Жолтовський П.М. Художнє життя на Україні в 16 – 18 ст. – К.: 1983 р., с. 176].

Суха Іршавський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1895. (УПЦ)

Базилічна, мурована з каміння церква є першою в селі. Як розповідає місцевий священик о. Василь Цупер, церкву почали будувати в 1885 р. і вивели стіни до вікон, після чого спорудження на 5 років припинилося. Коли взялися до закінчення стін, то спочатку довелося на 1 м розібрати понищені негодою мури. Настала ще одна 5-річна перерва, а церкву добудували аж тоді, коли граф спрямував на будівництво частину податків з навколишніх сіл.

Твердять, що добудували церкву італійські майстри, а майстри з Довгого вкрили дахи шинґлами, що дало поштовх до заміни в селі солом’яних стріх ґонтовими. Хрест на дзвіниці церкви посвятив о. Андрій Дем’янович 20 липня 1902 р. (цю дату написано над входом) і відтоді почалися богослужіння.

Дзвони відлито в Ужгороді в 1926 р. Іконостас встановили в 1938 р. Тоді ж розмальовано стіни. Вдруге розмальовано стіни в 1973 p., а втретє – в 1993 р. художниками І. Андрішком та П. Захарчуком. Гарну дерев’яну люстру зробив Ю. І. Пецко 14.10.1955. Кам’яний хрест з рельєфним різьбленням поставив біля церкви Іван Панюта в 1919 р.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 424.