Суми м

Кузнєцов М.Д. Портрет П.Г.Терещенко

Національний художній музей України Ж-228

Кузнєцов М.Д. Портрет П.Г.Терещенко.

1890 р. Полотно, олія. Розміри 183: 115 см.

Стан твору: незначне провисання та деформація полотна в правій та лівій нижніх частинах, деформація (3 та нижче 2 випуклості) нижче правого верхнього кута. Деформація (випуклість) у лівому нижньому куті. Легкі заломи по підрамнику. Старі тонування вздовж верхнього та правого краю. Дрібні викришки по лівому краю у верхній частині. Місцями кракелюр (переважно на зображенні завіси зліва від голови та на темному одязі справа від підборіддя). Група подряпин верхнього шару фарби в правій нижній частині (в зоні підпису) та лівій нижній частині. Подряпина верхнього шару фарби вздовж лівого краю в нижній частині (6 см). Потертість фарбового шару з дрібними втратами на зображенні волосся та головного убору. Незначна потертість вздовж правого краю у верхній частині. Кракелюр із загрозами втрати на старому тонуванні вище голови зліва. Біля ока на правій щоці сліди мушиних засидок. В правій нижній частині на зображенні плаття ряд точок, згрупованих у звивисту вертикальну лінію (8 см); аналогічна смуга біля завіси лівіше центру. Зигзагоподібна неглибока подряпина на зображенні плаття нижче руки. Діагональна подряпина бл. 3 см біля правого краю у верхній частині.

12 липня 2007 р. Фото М.І.Жарких.

Терещенко Пелагея Георгіївна (? – 1897, дружина М.А.)