Початкова сторінка

Прадідівська слава

Українські пам’ятки

Здобудеш Українську державу
або згинеш у боротьбі за неї!

Богдан Хмельницький

?

Церква Покрови

Церква Покрови

Розмір зображення: 800:731 піксел

Дерев’яна церква Покрови 1913 р. [Слободян В. Каталог існуючих дерев'яних церков України і українських етнічних земель. – Вісник ін-ту Укрзахідпроектреставрація, 1996 р., т. 4, с. 87].

Стригальня Міжгірський район

Церква Покрови пр. богородиці. 1913. (УГКЦ)

Церква належить до “нових” церков, але має всі ознаки традиційного будівництва. Церква двозрубна, невеликих розмірів. Бабинець однакової ширини з навою, вівтарний зруб вужчий.

З-під бляхи видно старе ґонтове покриття даху, конструктивні вузли, гарну аркаду верхніх голосниць. Різьблені стовпчики колись відкритого ґанку тепер закриті скляною верандою. На південному фасаді є ще одні двері. Дерев’яна дзвіниця коло церкви старша за церкву і походить з XIX ст. Архаїчний вигляд має гострий шатровий верх дзвіниці, а також одвірок і двері. Ансамбль дерев’яних споруд розташовано на височенному пагорбі у центрі села.

Збереглося в пам’яті старих людей і прізвище майстра, що будував церкву. Це був Василь Ковбашин з села Верхній Бистрий, який за свою майстерність і вміння допомогти людям отримав прізвисько Сус (Ісус).

У 1930-х роках тодішній дяк продав частину церковного лісу, а виручені кошти пішли частково на спорудження каплиці в Міжгір’ї, а частково – на іконостас у Стригальні.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 493 – 494.