Церква св. Юрія

Церква св. Юрія

Розмір зображення: 800:527 піксел

Найдавніші згадки походять з люстрації 1507 р. 1 В актових книгах Холмсь-кого гродського суду в записах за 1640 р. згадується місцевий священик Єронім, 2 а за 1661 р. – священик Єротей Бобриковий. 3 У 1676 р. церква отримала привілей на землю від польського короля Яна III Собєського. 4

У акті візитації 1752 р. про неї записано: “мурована, з присінком, світла, вівтар, а при ньому захристія свіжовимурована”. 5 Ця церква згоріла у 1845 р., але збереглася окрема дерев’яна дзвіниця 1810 р. 6 У 1845-1847 рр. коштом громади і дідича Иосифа Іжицького зведено нову дерев’яну будівлю на мурованому фундаменті. 7 З 1875 р. – православна. Зачинена після першої світової війни. У 1924 р. на Великодні свята Український посольський клуб звертався до люблинсь-кого воєводи з просьбою про відчинення церкви. 8 Завдяки старанням посла до Сейму С. Любарського, вдалося отримати дозвіл і церква, чи не єдина з зачинених на всю Хол-мщину, була відкрита на ці свята. 9 Завалена польськими мешканцями села Монятичі 8 липня 1938 р. 10

Згідно зі збереженою фотографією, це була дерев’яна безверха будівля. Прямокутний рівновисокий в плані об’єм нави, вівтаря і бабинця, виділених внутрішньо, вкривав двосхилий причілковий дах. До вівтаря прилягали невелика прямокутна захристія, а вхід в чільному фасаді попереджував невеликий ґанок. Над причілком чільного фасаду на гребені здіймався невеликий ліхтар, завершений маківкою. Поряд з церквою стояла давніша двоярусна, квадратова в плані дерев’яна дзвіниця, врита пірамідальним наметовим дахом. Верхній вужчий ярус відділяло від нижнього ширшого невелике піддашшя.

1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 235.

3. Там само. – С. 280.

4. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1890. Т. П. – S. 457.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, sygn. 772, a. 354.

6. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуш 15.

7. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 436, аркуш 15.

8. Про відкриття церков на Великодні Свята. // Діло. – Львів, 1924. – 4. 91.

9. Винниченко І. Українці Берестейщини, Підляшшя й Холмщини в першій половині XX століття. Хроніка подій. – Київ, 1997. – С. 177.

10. ЛНБ, Відділ рукописів, фонд 9, справа 4400, аркуші 11, 15.