Церква св. Софії / Вознесіння

Існувала вже у 1460 р. 1 Згадується і у податкових реєстрах 1510-1564 рр. 2У 1630 р. церква св. Софії отримала привілей від Владислава Острозького. 3 В актовій книзі Холмського гродського суду в записі 1629 р. в списку церков, за які сплачено особливий податок по 1 zł., встановлений 1628 р., згадується і місцева церква. 4 Акт візитації 1732 р. говорить, що церква Вознесения Господнього – “дерев’яна будівля в стінах попсута, а в дахах добра – новопошита”. 5 Була розвернена чільним фасадом на схід, а вівтарем – на захід. Вже в часі цієї візитації була філією парафії Збережжя. 6 Церква розібрана у 1825 р. і ліквідована. 7

1. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Влодавский уезд. // ХБЕВ, 1890. № 2. – С. 22-24.

2. 1. Gil A. Prawosławna eparchia Chełmska do 1596 roku. – Lublin-Chełm, 1999. – S. 165; Źródła dziejowe. Tom XVIII. – Warszawa, 1902. – S. 178.

3. Лонгинов А. Червенские города. – Варшава, 1885. – C. 247.

5. Archiwum Państwowy w Lublinie, Zespół Konsystorz Grecko-Katolicki w Chełmie, Sygn. 771, a. 24a.

6. Kołbuk W. Kościoły wschodnie w Rzeczypospolitej około 1772 roku. – Lublin, 1998.

7. Ликвидированные приходы и церкви Холмской греко-униатской епархии. Влодавский уезд. // ХВЕВ, 1890. № 2. – С. 22-24.