Церква Жон мироносиць

Стебний. Рахівський район

Церква жінок мироносиць. 1856. (УПЦ)

У мальовничому гуцульському селі стоїть, можливо, найгарніша з-поміж церков середньогуцульського стилю, а також єдина не перекрита бляхою церква цього стилю, що давніше була присвячена св. Михайлу.

Чарують пропорції храму. Бічні прибудови невеличкі і не впливають на загальну базилічну форму, але вишукано акцентують бічні фасади. Сповнена грації проста чотирикутна башта з вікнами-голосницями вкрита чотирисхилим шатром, увінчаним маківкою з майстерно викуваним хрестом. Вівтарна частина церкви – п’ятигранна, з маленьким круглим віконцем на східній стіні, опасання лежить на фігурно оброблених випусках вінців зрубів. На західному фасаді – трапецієподібний фронтон. У 1930-х роках іконостас утворювали прикріплені одна біля одної ікони в простих рамах. “Царські двері” не мали багато різьблення, вся площина дверей декорувалася ажурною прорізкою в формі хрестів.

Нижче від церкви стоїть цікава дерев’яна дзвіниця, вкрита, як і церква, дерев’яними шинґлами. Нижній ярус дзвіниці зрубний, чотирикутний у плані, вкритий опасанням, що спирається на фігурні випуски. Верхній ярус – каркасний, восьмистінний, під вось-мисхилим шатровим дахом.

Джерело: Сирохман М. Церкви України: Закарпаття. – Льв.: 2000 р., с. 617.

Довідка на сайті