1998 р. Церкви України: Перемиська єпархія

м. Старий Самбір.

Старосамбірський.

Церква св. Миколи. 1830.

Вже у XII ст. в місті існувала катедральна церква єпископів Самбірських, які постійно мешкали в Спаському монастирі, віддаленому на чотири кілометри від міста. До сьогодні над царськими вратами у існуючій церкві зберігся напис: «Древнєми времени зде бысть єпископъ. кадр. градъ.».

Попередня дерев’яна церква, збудована з кедрового дерева у 1303 p., як свідчив різьблений напис всередині на стіні: «На Успеніє создася солнце церковъ Р.Божія АТГ дня И мая» розташовувалася нижче від існуючої над потоком. За даними візитації 1766 р. попередня дерев’яна тризрубна триверха церква була збудована у 1683 р. Її наву вінчав тризаломний верх, а над вівтарем і бабинцем здіймалися верхи з двома заломами. З матеріалу, отриманого після розбірки церкви, пізніше зробили парохіяльний шпихлір, а на місці її вівтаря поставили муровану каплицю св. Миколи. За переказами, в цій церкві були поховані два самбірські єпископи.

У 1830 (1832) р. в центрі міста збудували муровану терезіанського типу церкву за проектом Йосифа Вандрушки. Чільний східний фасад її вінчає квадратова вежа, фланкована нижчими восьмибічними по боках, вритими банями. В цю церкву перенесені зі старої намісні ікони та апостольський ряд іконостасу з «Царем слави» та царські врата.

Національний музей у Львові, сектор рукописів і стародруків, РКЛ 496 (F444), аркуш 52а.

Центральний державний історичний архів України у Львові, фонд 146 Галицьке намісництво, опис 4, справа 6990, аркуш 4 – 5.

Лепкий Д. Церква св.о.Николая в Старім Самборі. // Книжочка місійна, 1902. – Ч. 1, с. 12 – 14, 19 – 26.

Schematismuius universi venerabilis cleri dioeceseos graeco cath. Premisliensis pro anno Domini MDCCCXXXII. – Premisliae, 1837.

Джерело: Слободян В. Церкви України: Перемиська єпархія. – Льв.: 1998 р., с. 601 – 602.