Церква Чуда св. Михаїла

Розмір зображення: 800:553 піксел

Найдавніші відомості про церкву походять з 1603 р. 1 Згадується церква і в записах 1710 р. актових книг Холмського гродського суду. 2 У 1805-1807 рр. коштом дідича Карла Гримали Добецького збудовано нову муровану класицистичну церкву. 3 В списках 1816 та 1863 рр. вона подана як філійна парафії у Волоській Волі. 4 Покинену у 1821 р. церкву у 1835 р. пошкоджено пожежею, викликаною попаданням блискавки. Відреставрована на кошт дідича Роха Доленги Ясенського5 і до 1865 р. була як філійною греко-католицькою церквою, так і двірською католицькою каплицею. З 1875 р. – православна церква, філія парафії у Волоській Волі. У 1918 р. перетворена на римо-католицький костел Матері Божої Ченстоховської. 6 У 1939 р. розбудована зі зміною осі на 90°. Перебудову завершено у 1953-1967 рр. 7

Класицистична мурована тинькована споруда. Первісно центрична, в плані восьмибічника з короткими прямокутними вівтарем і бабинцем, з двоколонним портиком перед ним. Тепер хрестова в плані, з добудованими на поперечній осі видовженими прямокутними раменами: з заходу вівтар і дві захристії, зі сходу хори і два аналогічні присінки. Під старим вівтарем розташована крипта. Портик – з рустованими наріжниками і дерев’яним причілком, сильно вису-неним до переду і опертим на дві тосканські колони. Нава вкрита восьмибічним дахом з новою сиґнатуркою. Над раменами – двосхилі дахи. Зовні стіни завершені профільованим вінцевим ґзимсом. Всередині нава розкрита до рамен чотирма арками, опертими на пілони, вкрита сплюсненою банею, яка відділяється профільованим ґзимсом. У решті приміщень – стелі. Поряд розташована одночасна з церквою мурована дзвіниця, оригінальна, трикутна в плані, зі зрізаними наріжниками.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Акты издаваемые Виленскою комиссиею для разбора древних актов. Том XXVII. – Вильна, 1900. – C. XLV.

3. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1880. T. l. – S. 391; Шайдецкий В. Историко-статистическое описание Волоско Вольского прихода Влодавского уезда Сідлецкой губернии. // ХВЕВ. 1889, № 9, – С. 173-175.

5. Słownik geograficzny królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – Warszawa, 1880. T. l. – S. 391;

6. KZSzP. Z. 18. Powiat Włodawski. – Warszawa, 1975. – S. 2-3.

7. Там само.