2010 р. Село і музей сперечаються за іконостас

Леся Межва

Дата: 10.04.2010

У селі Стара Скварява Жовківського району Львівської області реставрують найстарішу дерев’яну церкву святого Михаїла. Їй 502 роки. Завершити роботи мають до осені. Тільки за такої умови туди повернуть іконостас ХVІ ст. Він теж найдревніший в Україні. Мистецтвознавці оцінюють його в $320 тис. 16 ікон намалював український маляр Іван Руткович. 15 років тому іконостас перенесли у львівський музей історії релігії на реставрацію.

– Вони ціни не мають, а зараз їх реставрують студенти Академії мистецтв як дипломну роботу. Хіба можна на такому вчитися? – каже 45-річний отець Іван Кончак зі Старої Скваряви. – Усі ці роки я їжджу в музей забрати іконостас. А мене відфутболюють. Торік управління культури заявило: доки церкву не відреставрують, іконостаса в село не повернуть. Треба 1 мільйон 300 тисяч гривень. 300 тисяч торік виділила область. Мільйона бракує.

На подвір’ї старої церкви у селі багато дощок, гонти (покрівельний матеріал у вигляді тонких дощечок. – ”ГПУ”). Храм площею 50 кв. м, заввишки – 15 м. Зверху обкладений свіжою гонтою. По дерев’яній бані йде громовідвід. Усередині церкву не чіпатимуть. Дерев’яні бруси залишаться оригінальними, чорними. На північній стіні старослов’янською викарбувано: ”в 1700 році цій церкві 200 літ без восьми”.

– Іконостас має стояти там, де стояв, – каже священик. – Це ж і туристи в наше село підуть, інфраструктура буде. Чому хтось інший має заробляти на нашій святині, а скварявці їздити на свій іконостас десь у музеї дивитися?

Відреставрована частина іконостаса зі Старої Скваряви виставлена в музеї. Туристи обступають її, фотографують.

– На реставрацію держава не виділила ні копійки, – неохоче коментує Зоряна Білик, директор музею історії релігії. – Реставратори працюють на півставки. Нема реставраційних приміщень, іконостас лежав роками в Домініканському соборі на хорах. Зараз робота майже завершена.

Директор львівської картинної галереї мистецтвознавець 83-річний Борис Возницький проти повернення святині у Стару Скваряву.

– Скварявський отець віддав іконостас на реставрацію, а потім сам запропонував музею купити його і запросив 10 тисяч долярів, – каже Возницький. – Доки шукали 10 тисяч, отець заспівав 20. Сьогодні вже одна ікона з нього стільки коштує. Він продасть його і церква йому не потрібна.

Зі слів Возницького, із 1992 року в Львівській області згоріла 81 дерев’яна церква.

– Ніхто відповідальності за них не несе. Відомо ж, як воно буває: із церкви викрадають цінні речі, а її підпалюють, ніби все там згоріло.