1998 р. Жовківщина

с. Стара Скварява (Скварява Стара). (УГКЦ)

Церква св. арх. Михаила.

Вперше церква згадується у 1578 р. У 1715 р. по спаленні старої з Глинська перенесено дерев’яну одноверху церкву. За деякими даними існуюча дерев’яна тризрубна одноверха церква споруджена у 1820 p., хоч, ймовірно, у цьому році провели ремонт давнішої будівлі. Дзвіниця збудована перед 1901 р. Знищена у другій світовій війні баня відбудована мешканцями. З 1947 по 1989 рік зачинена. У 1991 р. розпочалося будівництво нової мурованої церкви за проектом архітектів Святослава Крупчука та Романа Гошка, завершене у 1995 р.

Розташована на невеликому узвишші, посеред села. Церква тризрубна одноверха. Складається з ширшої квадратової нави, вужчого гранчастого вівтаря, що прилягає зі сходу, та вужчого, прямокутного бабинця з заходу. До бабинця приставлений з заходу рівноширокий присінок, а до вівтаря з півночі – захристія. Вищий четверик зрубу надопасання стін нави завершує світловий восьмерик, вкритий шоломовою банею з ажуровим ліхтарем і маківкою. Нижчі зруби надопасання вівтаря і бабинця вкриті відповідно п’ятисхилим і трисхилим дахами, гребені яких сягають тільки до ґзимсу четверика нави. Кінці гребенів вінчають ажурові ліхтарі з маківками. Церкву оперізує піддашшя, оперте на випусти вінців зрубів. Стіни церкви шальовані вертикально дошками і лиш-твами. Зараз церква стоїть опущеною.

На південний захід від неї розташована сучасна їй двоярусна стовпова дзвіниця, вкрита пірамідальним наметовим дахом.

Нова церква зведена на віддалі 50 м на південь від старої. Це хрещата одноверха споруда. До центральної квадратової нави з заходу прилягає витягнений прямокутний бабинець, з півдня і півночі – укорочені прямокутні бокові рамена, а зі сходу – гранчастий в плані вівтар з двома прямокутними ризницями по боках. Наву вінчає шоломова баня на великому світловому восьмибічному барабані середхрестя, завершена сліпим ліхтарем з цибулястою маківкою. Бокові рамена та бабинець вкриті двосхилими дахами, а вівтар – п’ятисхилим.

На захід від церкви у 1997 р. звели муровану дзвіницю, аналогічну до дзвіниці в Мервичах.