Євангеліст Марко. Мініатюра із «Остромирова євангелія». 1056-1057 рр.

Розмір зображення: 690:800 піксел

Серед княжо-боярської та купецької верхівки було багато начитаних людей, любителів мистецтва, цінителів книг. З книг до нашого часу дійшла знаменита пам’ятка XI ст. – «Остромирове євангеліє» з мініатюрами трьох євангелістів. Воно було написане в Києві в 1056 – 1057 рр. дяком Григорієм на замовлення Остромира, придворного князя Ізяслава Ярославича (тепер зберігається в Публічній бібліотеці в Ленінграді). Малюнок облич, складок одежі та аксесуари тут обведені золотою лінією, як у перегородчастих емалях. Мініатюри сяють золотими лініями і відзначаються напрочуд глибоким колоритом синіх, зелених і червоних барв. Порівняно з візантійсько-болгарськими мініатюрами для зображень євангелістів Остромирового євангелія характерні більша схвильованість і задушевність. У 1073 р. у Києві дяк Іван написав відомий «Ізборник Святослава» (зберігається в Москві в Історичному музеї). Тут надзвичайно майстерно виконані мініатюри, і серед них – зображення сім’ї князя Святослава. До київських пам’яток відноситься «Трірська псалтир», що належала Гертруді, дружині князя Ізяслава. В Києві була очевидно написана мініатюра «Печерської богоматері» та «Христа в славі», що вінчає сина Ізяслава – Ярополка і княгиню Ірину.

Джерело: Логвин Г.Н. По Україні. – К.: Мистецтво, 1968 р., с. 33 – 35, ілл. на с.23.