2007 р. Шапка Мазепи

Віктор Тригуб,

Дата: 26.04.2007

Тривають сенсаційні знахідки символічних речей козацької доби. Як стверджують дослідники, такої серії відкриттів, не було дуже давно. Чомусь найчастіше фігурує ім’я славного козацького Гетьмана Івана Мазепи. Як виявилося, вціліла і шапка Мазепи!

В Санкт-Петербурзі історик Тетяна Яковлева розібрала, невивчені до того, архіви Мазепи. Видала дві книги в Росії. Що стало справжнім шоком для мазепознавців. Представникам міжнародного козацького журналу “Нова Січ” і “Музеї України” спромоглися оприлюднити цілу низку сенсацій. Вперше опублікували фотографію оригіналу морського прапору запорожців, який зберігається в спецхрані Ермітажу. Розповіли про неймовірну таємну історію переправки копії того прапору з одного музею Кубані до одного з музеїв Львова у 1950-ті роки. Де він і досі зберігається.

В колишньому спецхрані КГБ №9, що діє в Ермітажі, знайшли 234 засмолені ящики з протоколами допитів соратників Мазепи, речові докази, особисті речі Гетьмана і його оточення. Скрині і досі не розпаковані! Обклеєні стрічками з грізним написом: “Не открывать до особого Высочайшего распоряжения”.

Російської імперії і царів давно нема, ящики так і стоять нерозкриті, зберігаючи якісь неймовірні таємниці. Намагання українських козаків і журналістів організувати дослідження цього скарбу за участі патріотичних українських істориків, під офіційним контролем Української держави, ніхто не чує. Нагадуємо ще раз. В спецхранах Ермітажу, які і досі контролює ФСБ РФ, лежать невивчені архіви часів Скоропадського, УНР. Доступу дослідників до них нема. Грифи секретності не знято. А чому?

І досі чекає на вивчення унікальна колекція прапорів Запорожців, козацькі регалії, захоплені під час Полтавської битви. Ще не закінчено справу про пограбування спецназом ГРУ РФ музею Кубанського козацтва у США. Частина викраденого вже у Краснодарі. Щось ще у Москві. Певні українські речі повинні бути доставлені до Києва…

Про неймовірні пригоди довкола дивної краси реконструкції шаблі Мазепи, знайденої в Канаді, вже писала преса десятків країн. Шаблю вихопили на добу раніше дивної спецгрупи “колекціонерів” з Санкт-Петербургу, які хотіли втюлити її офіційній українській владі в обмін на якісь політичні поступки. Нині вивчається питання про переправку шаблі в Україну з подальшим експонуванням у Музеї гетьманства.

Після цієї історії керівництво Ермітажу, офіційно визнало існування оригіналу шаблі Мазепи в їх фондах, пообіцяло надати фотографії, можливо, навіть виставити в експозиції. Більше того, журналісти однієї з українських газет отримали дозвіл на відвідини закритих фондів музею. Можливо, днями, отримаємо кілька сенсаційних знімків…

Як виявилося, вціліла, і зберігається в фондах Ермітажу (Санкт-Петербург, Росія) парадна шапка Гетьмана Івана Мазепи! Цю річ, разом з іншими трофеями, було захоплено росіянами, або під час Полтавської битви, або після розгрому Батурина і інших Мазепиних володінь! Головний убор виготовлено з якісної і дорогої тканини, міху. Прикрашено дуже рідкими екзотичними пір’їнами. Використано якесь дорогоцінне каміння, золото. За словами експертів, експонат дуже коштовний, унікальний і красивий. Шапка прекрасно збереглася завдякуючи фаховому догляду музейників і реставраторів.

На жаль, ніколи не виставлялася для огляду. Українські історики не знають про існування цього експонату! Ні в офіційних каталогах, ні в буклетах, ні на сайті Ермітажу, взагалі відсутні будь-які згадки про шапку Івана Мазепи! Як, до речі, і про інші експонати козацької доби, першої української незалежності. Намагання українців отримати хоча б перелік речей, фотографії, викликають лише відкрите імперське невдоволення і різку відмову.

Як вдалося дізнатися службі розвідки журналу “Музеї України”, є дуже якісні фотографії шапки Мазепи. На жаль, їх власники не є громадянами України, живуть дуже далеко… Тривають перемовини про передачу прав на публікацію знімків. На жаль, знову розпочалися якісь дивні інтриги, втрутилася політика.

- Чому на рівні Президента України, його Секретаріату, МЗС, Мінкульту, Держслужби з контролю переміщення культурних цінностей, не ведеться реальної роботи з розшуку і повернення національних культурних цінностей? – дивується шеф-редактор журналу “Музеї України” Наталка Іванченко, – Довкола цієї теми лише балаканина і піар!

Давно треба створити відділ розшуку культурних цінностей при МЗС України! Достатньо трьох-чотирьох співробітників! Дати наказ Посольствам сформувати каталог всіх діаспорних музеїв, приватних колекцій нашої спадщини. Провести перемовини з власниками про передачу чогось в дар Україні. Щось, особливе цінне, викупити, після експертизи.

Час зареєструвати напівдержавний фонд повернення культурних цінностей! Акумулювати певні кошти, залучити експертів, спецслужби, розвідку… Організувати надійні канали доставки експонатів. Поки що, все тримається на ентузіазмі діаспори, кількох істориків, журналістів. Потрібен комплексний державний підхід!

Ну, і про Ермітаж. Чи не створити нам спеціальну державну комісію, яка б на офіційному рівні, вивчила питання про українські реліквії в цьому прекрасному музеї і спробувала б домовитися про відкриття спеціального Українського залу, де були б виставлені всі найбільш цінні експонати козацької доби? Хтось же повинен поставити це питання! От тільки, хто? Коли?

Журнали “Музеї України” і “Нова Січ” продовжують сенсаційні розшуки. Днями відбудеться ще кілька гучних публікацій!

редактор журналів “Нова Січ” і “Музеї України”

для газети “SecondUSA”

Джерело: “Музеї України”

Статті В.Тригуба написані дуже безграмотно і за стилем нагадують найгірші зразки бульварних публікацій. Визначити, що з написаного відповідає істині, неможливо. Тому ці статті марковано як фантоми. М.Жарких, 8.03.2009 р.