Церква Преображення

Церква Преображення

Розмір зображення: 700:800 піксел

Як подає митрополит Іларіон (Іван Огієнко) вперше згадується в документах під 1264 р. 1 У 1440 р. привілей церкві і давньому монастиру надав польський король Владислав Варненьчик. 2 У 1459-1469 рр. місцевим священиком був Вакула. 3 Згадується монастир і в люстрації 1564-1565 рр. 43 1571 по 1578 р. священиком був Іван Гаврилович, який отримав привілей від польського короля Сіґізмунда Августа у 1571 р. 5, а з 1578 по 1618 р. – о. Теодор. 6 З 1622 р. монастир гре-ко-католицький, 7 а з 1650 – василиянський. 8 Монастир ліквідовано, ймовірно, в середині XVIII ст. як малочисельний. 9 За легендою, записаною єпископом Яковом Сушею, 10 первісно тут було поганське святилище або оборонна вежа. Фрагменти мурування XIII ст., згідно з даними А. Косіборського та М. Стасюка, збереглися у вівтарній частині. 11 Церква розбудована перед 1440 р., а у XVII ст. отримала сучасний бароковий вигляд. 12 З 1875 р. – православна. Ґрунтовно перебудована на початку 1880-х рр. 13 – ґонтовий дах замшено бляхою, добудовано ризниці і розширено вівтар у східному напрямку, влаштовано на гребені даху маківку і надбудовано бароковий фронтон з заходу, а також встановлено новий іконостас і поновлено дерев’яні хори при західній стіні нави. Освячена після ремонту єпископом Модестом 6 серпня 1882 р. 14 Десь в цей час в селі була збудована дерев’яна каплиця св. Онуфрія (згоріла 18 липня 1915 р. 15). У 1890-х рр. церкву потиньковано. У 1912 р. зведено поряд чотириярусну муровану цегляну дзвіницю за проектом єпархіального архітектора Александра Пуринґа. 16 Після першої світової війни зачинена, а 8 травня 1924 р. пересвячена на костел. 17 Під час німецької окупації в селі діяла відновлена православна парафія. 18

Розташована під горою в оточенні старих лип. Дводільна споруда, яка складається з ширшої прямокутної нави та вужчого, майже квадратового в плані вівтаря зі сходу, з двома захристіями по боках. Присінок, який прилягав до південної стіни нави розібраний після першої світової війни. Вкривають церкву двосхилі дахи, над вівтарем – з нижчим гребенем. Стіни нави на наріжниках укріплені контрфорсами XVIII ст., які прикривають первісні пілястри. Ще два контрфорси є на чільному фасаді церкви. Тиньковані стіни завершені профільованим ґзимсом, на наві – з сухариками. Вікна – в профільованих обрамуваннях з лучковим завершенням. За деякими даними, до перебудови 1880-х рр. вікна були малі, високо розташовані, і формою нагадували бійниці. Фронтон чільного фасаду теж зазнав значних переробок під час ремонту 1880-х рр. Тепер в його центрі велика прямокутна площина, обрамована пілястрами, і фланкована по боках волютами та колонками з маківками. Вінчає фронтон трикутний щипець з площиною, обрамованою ґзимсом. В інтер’єрі, перекритому пласкими стелями, частково зберігся церковний вистрій.

На мурованій цегляній дзвіниці, розташованій поруч, цеглами викладено в кладці дату “1912”.

1. Крип’якевич І. Церкви Холмщини і Підляшшя. – Холм, 1944. – С. 45-49.

2. Гербачевский Т. Русскія древности и памятники православія Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Сідлецкая губ. ). 1892.

3. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 1, 1899.

4. ЦДІА, фонд 201, опис 46, справа 205, аркуш 108а.

5. Lustracja województw Ruskiego, Podolskiego i Bełzkiego 1564-1565. – Warszawa-Lodz 1992. – S. 28.

6. Площанский В. Прошлое Холмской Руси по архивным документам XV-XVIII ст. и др. источникам. – Вильна. Т. 1, 1899.

7. Там само. – С. 57.

8. Prożogo К. Podgórze. Koścół z XVII w. – Lublin, 1982.

9. Петрушевич А. Холмская епархия и святители ее по 1866 год. – Львів, 1867.

10. Prożogo К. Podgórze. Koścół z XVII w. – Lublin, 1982.

11. Дані, ласкаво надані автору Б. Сенюком з Люблина.

12. KZSzP. Z. 5. Powiat Chełmski. – Warszawa, 1968. – S. 43.

13. Гербачевский Т. Русские древности и памятники православия Холмско-Подляшской Руси (Люблинская и Седлецкая губ.). 1892.

14. ХВЕВ, 1883. № 3. – С. 44.

15. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 448, аркуш 1.

16. ЦДІА, фонд 693, опис 1, справа 351, аркуш 44., Zabytki architektury i budownictwa w Polsce. Województwo Chełmskie 6. Ośrodek dokumentacji zabytków. – Warszawa, 1999. – S. U.

17. Новий час. – Львів, 1924. 4. 41. – C. 2.

18. Холмський православний народній календар на 1942 р. – Холм, 1941. – С. 61.