Церква св. Олександра Невського в селищі Границя (суч. Мачки)

Церква св. Олександра Невського збудована в сер. ХІХ ст. в Мачках (давня назва – Границя), біля прикордонного вокзалу Сосновець-Мачки та мосту на р. Біла Пшемша – кордон з Австрією. Тут була митниця. Була першою православною церквою у Сосновці. Церква знаходилася безпосередньо поблизу залізничних колій з протилежного боку від вокзалу. Наразі на її місці збудовано .

Для прикордонників та митників збудована церква. Її проектанотом був архітектор адміністрації митниці Пілц (Pilc), а будівельними роботами керував архітектор ченстоховсько-бендинського повіту Лі. У вересні 1876 р. було закладено наріжний камінь, а освячення відбулося 7 жовтня 1884 р. Храм міг вмістити 250 осіб. Церкву збудовано на плані видовженого хреста з однією банею з західного боку, яка за переказами місцевих була позолочена. Над нартексом знаходилася дзвіниця з шістьма дзвонами, що були подаровані московським купцем. Архітектурою церква нагадувала церкви в Олександрові (Aleksandrowie) i Граєві (Grajewie). Іконостас зі світлого дубу походив з петербурзької майстерні Леонтьєва згідно проєкту Н.Д Федушкіна, ікони написав академік Васильєв. Вся територія церкви та митниці була оточена металевою огорожею. Кошт будівлі та парафіяльного дому склав 60 тис. рублів. Церква не зберіглася до наших часів. Була розібрана після 1918 р.

Розкопки проведені на

в 2015 р. виявили фундаменти, руїни її стіни та поховання духовного у цинковій труні у крипті.

Джерела:

UKAZ ot 4 maja 1884 g. za Nr 1427 ob otkrytii samostojatelnogo prichoda pri vnov postroennoj cerkvi v uroćiśće Granica. ChVEV 1884, s.160;

UKAZ Sv. SInoda ot 4 oktjabrja 1884 g. za Nr 3294 o perevode prićta Olkuśskoj cerkvi ko vnov otstroennoj cerkvi v Granice i ob opredelenii k Olkusskoj cerkvi osobago prićta s naznaćeniem emu żalovan’ja iż kazny.ChVEV 1884, s.297-8;

Osvjaśćenie Granickoj cerkvi (7.10.1884 g.). ChVEV 1884, s. 304-6; LEONTIJ arch.: Slovo skazannoe 7-go oktjabrja 1884 g., po slućaju osvjaśćenija cerkvi v uroćiśće Granice. ChVEV 1884, s. 299-300;

Cirkuljarnoe predpisanie naćalnika Kaliśskago Tamożennago Okruga. [ChVEV 1892, s. 287]; ARCHIPASTYRSKOE obozrenie cerkvej Cholmsko-Varśavskoj eparchii v avguste 1885 g. [ChVEV 1885, s.265; Otczet po postrojke Pravoslawnogo chrama w ur. Granica, bendzinskago ujezda, pretrkowskoj guberni. ChVEV 1887, s. 226;

Підготував І. Парнікоза, НІАМ "Київська фортеця".